Снимка: Интернет
Материал на БНР
Тази година условията за лозарите не бяха много благоприятни. Това заяви в ефира на предаването „12+3“ Йордан Чорбаджийски, който е председател на УС на Националната лозаро-винарска камара.
„Сушата оказа голямо влияние. На места имаше измръзване. Сланата удари по-ранните сортове, като муската. Очакваме по-малък добив от миналата година. За сметка на това гроздето е с много добро качество, здраво е. Надявам се времето сега да е с нас – да няма някакви аномалии, дъждове и т.н“, поясни той.
Изкупните цени тази година са 20% по-високи от миналата, съобщи Йорданов. „Това се дължи предимно на инфлацията. Препаратите, торовете, енергоносителите, горива и т.н. – всичко е много по-скъпо и затова винопроизводителите, които изкупуват грозде, вдигнаха изкупните цени“.
Тази година мускатът е много търсен сорт, но за поредна година отива в сивия сектор, алармира експертът. „Лицензираните винопроизводители все по-малко могат да достигнат до суровина. Тази година се продава адски много на черно – без фактури, без сертификати. Предполагаме, че от него ще бъде направена ракия, която ще се продава на пазара отново на черно. Не са платени никакви данъци, осигуровки, акцизи и т.н“.
Сивият сектор е над 50 %, призна Чорбаджийски. „Следим лозята, които са обявени в Изпълнителна агенция по лозата и виното. Знаем колко суровина се добива. Подаваме сигнали и институциите, които отговарят за това – Агенция „Митници“, Национална агенция по приходите, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Министерство на земеделието, Охранителна полиция, се отзовават. Призовавам всички ваши слушатели, когато имат основание, да подават сигнали. Така няма да научаваме за поредните наши сънародници, които са се натровили от нелегален алкохол“.
След началото на Covid пандемията хората започнаха да консумират по-нисък клас вина, отчитат от Националната лозаро-винарска камара. „Има спад при консумацията на висок клас вина, но пазарът започва да се нормализира и тази година винопроизводителите ще реализират едни много сериозни продажби“.
Много от берачите на грозде у нас заминават за Франция, където заплащането е значително по-високо, каза още Йордан Чорбаджийски. Неговият съвет към собствениците на лозови масиви е да механизират този процес, доколкото това е възможно.